Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont
Egészség, szórakozás, pihenés, sok – sok vidámság… Csak néhány ok, amiért érdemes a Cegléden található Ceglédi Gyógy-és Strandfürdőbe ellátogatni. Tovább →
Hotel Aquarell****
Látogasson el családjával Cegléd legszebb szállodájába! A nyugalmat, harmóniát, és természet közeliséget árasztó, négycsillagos Aquarell Hotel**** az Alföld kapujában, Cegléden, Budapesttől mindössze 65 km-re várja Önt. Tovább →

A magyarországi gótikus művészet

2017. október 9., Kossuth Művelődési Központ Galéria, Ingyenes!
A magyarországi gótikus művészet
Gimesy Péter művészettörténész vetített képes előadássorozata folytatódik ősszel kamaratermünkben.
Ezúttal a magyarországi művészet történetének áttekintő megismertetése a cél.

A 8 részesre tervezett sorozatból idén három előadáson vehetnek részt az érdeklődők:

Október 9-én
A MAGYARORSZÁGI GÓTIKUS MŰVÉSZET
"Az előadás során, a Magyarországon is megjelenő gótika speciálisan magyar vonatkozásait szeretném összefoglalni. A korszak második felében Magyarországon a gótika a reneszánsz stílussal párhuzamosan volt jelen. Ezt az Európában is ritkaságnak számító stílus gazdagságot szeretném érzékeltetni előadásomban . A felvidéki szárnyas oltárok,festett kazettás erdélyi famennyeztek mellett bemutatásra kerül néhány különleges és az európai élvonalban tartozó gótikus és reneszánsz ötvösmunka is."
(Kép: Fonó Mária, táblakép töredéke Németújvárról 1409)

November 13-án
A MAGYARORSZÁGI BAROKK MŰVÉSZET
"A barokk korhoz köthető Habsburg uralom korszaka jelentős európai rangú mestereket és alkotásaikat hozta Magyarországra. A magyarországi barokk sok virtuóz művésze közül Donner és Maulbertsch életművére alaposabban is kitérek. Rajtuk kívül az európai élvonalba tartozó magyar mesterek: Bogdány Jakab és Mányoki Ádám is bemutatásra kerül."

December 11-én
A MAGYARORSZÁGI KLASSZICIZMUS ÉS ROMANTIKA MŰVÉSZETE
"A XVIII-XIX. század fordulóján majdnem egyszerre megjelenő két új stílus, amely Magyarországon is párhuzamosan jelentkezett sok érdekes ugyanakkor kevésbé közismert művel gazdagította a magyar művészettörténetet. Előadásomban bemutatásra kerülő művészek: Kisfaludy Károly, id. Markó Károly, Barabás Viktor, Borsos József és a késő romantika legfontosabb mestere Gyárfás Jenő."

Időpont: 17:30-18:30

Művészettörténeti bérlet ára:
Felnőtt: 3.000,-
Pedagógus, nyugdíjas: 2.400,-
Diák: 1.200,-

Szólójegyek ára:
Felnőtt: 1.200,-
Pedagógus, nyugdíjas: 1.000,-
Diák: 600,-