Kossuth Múzeum

Cegléd városának történelme megannyi szállal kapcsolódik a nagy magyar politikus, Kossuth Lajos életéhez és munkásságához.
Kossuth Múzeum

A település büszkélkedik az ország legnagyobb Kossuth gyűjteményével, amely 2014-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére is.

1917-ben - Cegléd elöljárósága néhány helybeli polgár kezdeményezésére - alapították meg a Kossuth Múzeumot. Előterjesztői László Pál tanár, Méhes Sándor gyógyszerész és Sárkány József tanár vetette először papírra a létrehozás tervét.

A múzeum gyűjteményét volt mire alapozni. 1848 óta féltő gonddal őrizték a Városházán azt az asztalt, melyen Kossuth szónokolt, aztán az emigrációból Ceglédre küldött leveleit, a turini százak által hozott Kossuth-fényképeket, de még a Kossuth-szobor 1902-es avatásakor elhelyezett koszorúk szalagjait is összegyűjtötték.

A református egyház iskolája adott helyet a folyamatosan gyűlő műtárgyak tárolására, Helyhiány miatt azonban a múzeum nyilvános kiállítása még 4 évig (1921) váratott magára.

A II. világháborúban nagy csapás érte a múzeumot: megsemmisült, örökre eltűnt a gyűjtemény 70 %-a, közte számtalan pótolhatatlan darab. A már korábban emlegetett Sárkány Józsefé az érdem, hogy a Kossuth Múzeum újjászületve, új helyen, 1948. szeptember 19-én megnyitotta kapuit. A városszerte közismert, közkedvelt, legendás hírű gimnáziumi tanár határtalan szorgalma, személyiségének varázsa kellett ahhoz, hogy az elpusztult értékek helyett új kincsek kerülhessenek a korábbiak helyére.

A Múzeum mai helyére, a Múzeum (Szegfű-, Marx-) utcai egykori Iparbank épületébe 1956-ban költözött. A Kossuth-kultusz hagyományának ápolása, a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör mindenkori tagjainak jóvoltából örökít tovább az utódoknak.

A múzeum megannyi könyvön, korabeli fényképen, régészeti leleten, írásos dokumentumon képzőművészeti és numizmatikai gyűjteményen keresztül mutatja be a térség kulturális és folklór értékeit továbbá az 1848-49-es szabadságharc eseményeit.

Elérhetőség:
Cím: 2700 Cegléd, Múzeum u. 5.
Tel.: +36 (53) 310 637
E-mail: kossuthmuzeum@kossuthmuzeum.com
Web: http://www.kossuthmuzeum.hu

Nyitva tartás:
hétfőn zárva
kedd - vasárnap 9 -17 óráig
Tárlatvezetés előzetes bejelentés alapján.

Fotók

Térkép